جمعه، شهریور ۱۹، ۱۳۸۹

شش گانه کوهنوردی



چند سال پیش مسابقه صعود سرعتی قله دماوند با جایزه ای چشمگیر از طرف فدراسیون کوهنوردی برگزار شد. وقتی آقای آقاجانی از من پرسید چرا در آن شرکت نمی کنم گفتم امثال من در این مسابقه هیچ شانسی ندارند چون می دانستم از نظر سرعت به گرد پای قله نوردانی مانند مرحوم ابراهیم شیخی نخواهم رسید. در عمل جایزه 2000 دلاری آن مسابقه در آن زمان به قدری جذاب بود که تعداد زیادی دوندگان دوهای استقامت در آن شرکت نمودند و در نهایت از 10 نفر اول (اگر اشتباه نکنم) فقط دو نفر کوهنورد بودند و بقیه دومیدانی کار. آن دو نفر هم مانند مرحوم شیخی خود سابقه فعالیت در دو را داشتند.



از همان موقع این ایده به ذهنم رسید که ای کاش کوهنوردان هم مسابقه ای داشتند که بتوانند توانایی های خاص خود را به نمایش بگذارند. یک کوهنورد خوب باید بتواند نه تنها سریع صعود کند بلکه بتواند کوله کشی کند و سنگنورد، یخنورد و درای تولینگ کار خوبی نیز باشد. در مقام مقایسه با دومیدانی، کوهنورد قله رو سرعتی شبیه به دونده ماراتن است و کوهنورد (عام) مانند دهگانه یا هفت گانه کار در دو میدانی است (دهگانه آقایان و هفتگانه خانمها).

بعضی ورزشها از ابتدا در قالب مسابقه شکل می گیرند؛ مانند فوتبال و کشتی. بعضی ورزشها بدون مسابقه وجود دارند اما برای تشویق، گسترش و ارتقاء کیفی آنها مسابقاتی برای آنها تشکیل شده است؛ مانند دو و پارو زنی. در هر حال وجود مسابقه باعث ایجاد انگیزه ای مضاعف برای تمرین، بخصوص در جوانان، و بطور کلی ارتقاء کیفی یک ورزش می شود.


به این دلایل پیشنهاد می کنم مسابقه ای شش گانه در کوهنوردی برگزار شود شامل کوهنوردی سرعتی، کوهنوردی همراه با حمل کوله پشتی، سنگنوردی سختی مسیر، سنگنوردی سرعت، یخنوردی و درای تولینگ. در مورد جزئیاتی مانند نحوه امتیازبندی، ترتیب برگزاری و زمانبندی مسابقات بعدا می توان دقیقتر بحث کرد. مثلا می توان چنین زمانبندی داشت؛ در روز اول مسابقه کوهنوردی با کوله 20 کیلویی به مدت قریب به یک ساعت (صبح، 1200 متر صعود)، سنگنوردی سرعت (عصر)، روز دوم سنگنوردی سختی مسیر(صبح) و یخ نوردی (عصر)، روز سوم درای تولینگ (صبح) و کوهنوردی سرعتی به مدت 2-3 ساعت (عصر، 2500-3000 متر صعود).


در حال حاضر مسابقه در تمام این رشته ها بطور مجزا برگزار می شود. اما نه برای مجموعه آنها. اتفاقا گروه بزرگی از کوهنوردان (همانند هیمالیا نوردان) نه در تک تک این رشته ها بلکه در مجموعه آنها می درخشند. تا جایی که می دانم چنین مسابقه ای در هیچ کجای دنیا برگزار نمی شود و حدس می زنم از برگزاری چنین مسابقه ای استقبال زیادی صورت گیرد.


این یک پیشنهاد کلی است و در صورت پذیرش آن باید بر روی نکات جزئی تری بحث کرد. مثلا اینکه بولدرینگ هم در آن گنجانده شود یا خیر؟ آیا بهتر نیست مواد آن را کم کرد، مثلا به سه یا چهار ماده کاهش داد؟ یخ نوردی اگرچه جزء مهمی از کوهنوردی است اما مسابقات آن به فصول خاصی محدود می شود. این محدودیت را چگونه می توان از سر راه برداشت؟ قطعا سوالات زیادی از این دست وجود خواهد داشت که به بعضی از آنها در عمل و بعد از برگزاری چند مسابقه پاسخ داده خواهد شد.

پ. ن. این مسابقات طبیعتا نمی توانند شبیه سازی کاملی از ورزش کوهنوردی در طبیعت باشند. مثلا هیمالیا نوردی علاوه بر موارد فوق نیازمند استقامت روانی بالا، قدرت تحمل شرایط سخت و خطر پذیری است.
منابع عکسها:
http://www.kondis.no/Aalesund/flere-bilder-fra-saudehornet-rett-opp.4699451-127706.html

http://ricardofb.wordpress.com/2007/09/26/world-championship-2007-aviles/

http://www.mcofs.org.uk/scottish-tooling-series.asp

http://adventure.howstuffworks.com/outdoor-activities/climbing/ice-climbing3.htm

10 Comments:

At ۱۲:۰۷ بعدازظهر, شهریور ۲۰, ۱۳۸۹, Anonymous برج سینا ! said...

جناب شجاعی عزیز سلام.
مثل همیشه به موضوع بسیار جالبی پرداخته اید. اگر دوستانی علاقه به برگزاری چنین مسابقاتی داشته باشند بی شک می توان نگاهی نو و متفاوت از کوهنوردی و رشته های مرتبط با آن را به تجربه نشست. خود یکی از علاقه مندان چنین مباحثی هستم و در آینده نزدیک طرح ها و ایده هام رابا شما و دیگر دوستان به اشتراک خواهم گذاشت.
شاد باشید هماره

 
At ۲:۳۰ بعدازظهر, شهریور ۲۰, ۱۳۸۹, Anonymous مریدی از مریدان said...

سلام جناب شجاعی
از این پیشنهادتون خیلی خوشم اومد.ای کاش شما و همه دوستان پیگیر باشید برای بنا نهادن این شش گانه.شاید طول بکشه جا افتادن این ایده اما به نظرم می تونه جذابیت و سلامت توام بیشتری نسبت به بعضی رشته های جدید حاشیه کوهنوردی داشته باشه و عمومیت بیشتری داشته باشه.مطمئنم توی کشورهای دیگه هم اگه مطرح بشه استقبال زیادی می شه.
به سهم خودم موافقم و تلاش خواهم کرد
برقرار باشید

 
At ۹:۴۳ قبل‌ازظهر, شهریور ۲۱, ۱۳۸۹, Blogger رامين شجاعي said...

سلام احسان جان
متشکرم و منتظر نظرت هستم.
--------
جناب مریدی از مریدان سلام
اگرچه موقعیتی ندارم که بتونم عملا پیگیر این موضوع باشم ولی در حد خودم تلاش می کنم.

 
At ۴:۱۸ بعدازظهر, شهریور ۲۱, ۱۳۸۹, Anonymous علیرضا said...

راستش پیشنهاد خوبیه ولی با توجه به روحیات ورزش کوهنوردی، گنجاندن مسابقه و رقابتی کردن موضوع به صورت جزئی یا کلی به نظرم از زیبایی های این ورژش کم میکنه و اون رو تبدیل به یه ورژش برای بدست آوردن مدال و رتبه میکنه!! .. ( به نظر من خیلی ها به خاطر همین وِیژگی غیر رقابتی بودن کوهنوردی جذب این رشته شدن )
و البته توی کوهنوردی به نظر من آدم ها با کوها رقابت میکنند و نه با هم دیگه ( باز کردن مسیر جدید .. صعود مسیر های خاص .. انجام برنامه های شاخص .. صعود های بلند برون مرزی .. صعود های فنی برون مرزی .. اینا میتونه نشانه کوهنورد خوب بودن باشه ..


البته این پیشنهاد واقعا خوب هست و ارژش فکر کردن و بررسی کردن و استفاده به طور مطلوب تر رو داره ..
ممنون

 
At ۸:۰۰ قبل‌ازظهر, شهریور ۲۳, ۱۳۸۹, Blogger رامين شجاعي said...

سلام آقای علیرضا
در نوشته اولیه به بعضی از مواردی که اشاره کردی پرداخته بودم ولی بعدا اونها رو حذف کردم و لب مطلب رو در چند جمله خلاصه کردم.
خلاصه مطلب اینکه:
1- این رقابتها جای کوهنوردی در طبیعت رو نمی گیره. همونطور که مسابقات یخنوردی یا سنگنوردی جای این رشته ها در طبیعت رو نگرفته. ولی مسابقات سنگنوردی باعث شده سنگنوردی در طبیعت هم به مقدار خیلی زیادی از لحاظ کمی و کیفی رشد کنه.
2- درسته که انسان با طبیعت دست و پنجه نرم می کنه ولی ملاک باارزش بودن صعودها مقایسه با صعودهای انسانهای دیگه است
3- من شخصا معتقدم رقابت برای خیلی ها وجود داشته و داره، حالا بعضی ها با خودشون رقابت می کنن بعضی ها با دیگران. خود من شخصا از رقابت با دیگران در کوهنوردی پرهیز کردم و بیشتر خواستم ببینم خودم چقدر توان پیشرفت دارم. به همین ترتیب می تونم خودم رو در یک همچین رقابتی ببینم. به هر حال این موضوع خیلی مفصله و باید در یک فرصت یا نوشته دیگه کاملتر به اون پرداخت.

 
At ۱:۳۸ قبل‌ازظهر, شهریور ۲۵, ۱۳۸۹, Anonymous احسان.‏ said...

موضوع پر حاشیه ای رو مطرح کردید. به گمانم صرف کلمه رقابت در کوهنوردی به نوعی تصوری منفی در اذهان ایجاد میکنه و باعث نوعی برخورد تدافعی (یا شاید هم تهاجمی؟!) با موضوع میشه.
بحث های ایمنی افراد شرکت کننده و استاندارد مسیر ها و غیره هم مشکلات خودش را دارد.

 
At ۳:۵۲ بعدازظهر, مهر ۱۰, ۱۳۸۹, Anonymous ستاره said...

سلام اقای شجاعی عزیز باعرض خسته نباشید از وبلاگ زیبا و مفید شما تشکر میکنم
جناب شجاعی ما براي پيشرفت سايتهاي ورزشي لينک باکسي ساختيم مختص سايتهاي ورزشي اميدوارم شما هم افتخار بدين براي بالا بردن امار سايتها و وبلاگهاي ورزشي به
ما در اين کار ياري برسانين و کد لينک باکس ما را در وبلاگتون قرار بدين و وبلاگتون در لينک باکس ما ثبت کنيد با تشکر
ادرس لينک باکس
http://linksport.co.be
براي بالا بردن بازديد وبلاگ خود لينک باکس ما در سايت خود قرار دهيد
با تشکر بسیار و ارزوی موفقت !!

 
At ۳:۰۳ بعدازظهر, مهر ۱۱, ۱۳۸۹, Anonymous برج سینا said...

اعترافات برج سینا در وبلاگ صعود قلم http://soud-e-ghalam.blogfa.com/post-4.aspx

اعترافات برج سینا در وبلاگ برج سینا http://boorjsina.blogspot.com/2010/10/blog-post.htm

 
At ۱۱:۳۴ قبل‌ازظهر, مهر ۱۳, ۱۳۸۹, Blogger برج سینا ! said...

سلام.
یک توضیح کوتاه و ضروری

دیروز بعد از انتشار مطلب اعترافات برج سینا ! در وبلاگهای صعود قلم و نیز برج سینا ! عرفان فکری تماسی با اینجانب احسان بشیرگنجی گرفت و مطلب منتشر شده را منطقی و محترمانه یاد کرد و از بسیار چیزها سخن گفت. اما امروز که به وبلاگ صعود قلم سر زدم درکمال تعجب دیدم که مطلب مورد نظر و باقی مطالب به همراه نام نویسندگان آن به کلی حذف شده است. باعرفان فکری تماس گرفته و علت اینکار را جویاشدم. علت را چنین عنوان نمود که شما به نویسندگان توهین کرده اید و نیز بدون هماهنگی با سایرین اقدام به انتشار پست نموده اید!! و من با مشورت و صحبتی که با خانم فراهانی نموده ام تصمیم به این کارگرفته ایم!!
جالب است تناقض این فرد. ابتدا مطلبرا تایید میکند و ساعاتی بعد با مشورت خانم فراهانی اقدام به حذف آن. باعث تاسف است چنین کسانی که شهامت شنیدن نقد را ندارند خود را تصمیم گیرنده جامعه وبلاگ نویسان می دانند و متولی صعودهای قلم!!

این مطلب در وبلاگهای برج سینا به آدرس های زیر در دسترس است.
http://boorjsina.wordpress.com/

http://www.boorjsina.blogspot.com/

 
At ۱۱:۱۵ بعدازظهر, مهر ۱۳, ۱۳۸۹, Anonymous ناشناس said...

با پست "اولین روز کاری قالب جدید وبلاگ ندای کوهستان و يادي از پنجمين صعود به ياد ماندني قلم... " به روز هستم، همیشه در اوج باشید.
www.nedayekoohestan.blogfa.com

 

ارسال یک نظر

<< Home