جمعه، بهمن ۲۷، ۱۳۸۵

نکاتی در مورد صعود گرده در زمستان

همین چند ماه پیش دوستی (که شاید مایل نباشد نامش را ببرم) از من برای صعود گرده در زمستان راهنمایی خواست. من او را نمی شناختم و آنچه به نظرم می آمد را برایش نوشتم. امروز که به این نوشته مراجعه نمودم نتوانستم جلوی خودم را بگیرم...

نمی دانم بدرد بچه های آرش می خورد یا نه ولی ای کاش آن را همان موقع منتشر کرده بودم.

سلام دوست عزیز،
ذیلا برخی نکاتی که به ذهنم می رسد را خدمتتان ارائه می کنم. البته توجه کنید برخی از موارد مانند آذوقه و زمان و تعداد نفرات بستگی به برنامه ریزی خاص خود شما دارد که من از آن بی اطلاعم. به همین دلیل نکات مربوطه بر اساس شکل و نحوه صعودی که خودمان انجام دادیم تنظیم شده اند. یعنی یک صعود به اصطلاح آلپی و بدون بار گذاری قبلی یا حمایت تیمهای دیگر.اما به طور کلی می توان آنها را به چند دسته تقسیم کرد، آماده سازی، برنامه ریزی، و چگونگی مقابله با موارد خاص.
1- خود را برای سنگنوردی مشکلی آماده کنید. در حالیکه درجه سختی گرده در تابستان بیشتر از 5.8 نیست در زمستان با آن همه پوشاک اضافه، دستکش، کفش دوپوش، سرما و برف روی مسیر درجه سختی معادل 5.10 می شود.
2- علاوه بر تمرینات تکنیکی، قدرت جسمانی، و استقامت خود را نیز افزایش دهید. گرده در زمستان با لباسهای حجیم، کوله ای سنگین، و مسیری پر برف و بعد از روزها کوله کشی و برف کوبی سنگین صعود می شود.
3- از دستکش پنج انگشتی مخصوص سنگنوردی ترکیبی، یخ نوردی، یا اسکی که نوک پنجه های آن تقویت شده باشد استفاده کنید. زیر آن یک لایه نازک بپوشید و حتما چند جفت اضافه همراه داشته باشید. ضمنا بد نیست برای مواقعی که نفرتان را حمایت می کنید یا مواقع اضطراری یک دستکش بزرگ دو انگشتی هم داشته باشید که بتوانید روی دستکش عادی تان بپوشید.
4- کفشتان به هیچ وجه نباید تنگ باشد. پنجه پایتان حتما باید بتواند براحتی حرکت کند. اگر چنین شماره ای پیدا نکردید حتما شماره بزرگتری ببرید نه شماره کوچکتر.
5- حتی المکان سعی کنید یک روزه از گرده خارج شوید. به همین دلیل صبح خیلی زود و اول روشنایی اول مسیر باشید. ولی به نظرم لازم نیست سر گرده چادر بزنید. از کف علم چال هم اگر زود راه بیفتید تا قبل از روشنایی می توانید به گرده برسید.
6- وسایل شب مانی همراه داشته باشید. در این مورد سلیقه ها متفاوت است. مثلا بعضی ها کیسه خواب و کیسه بیواک گورتگس می برند، و بعضی دیگر کت و شلوار پر که در کارگاه هم قابل استفاده است. به نظرم به تجربه خودتان و وسایلتان رجوع کنید. اما برای اطلاع بگویم من یک کیسه خواب پر سبک ولی گرم، یک زیر انداز خوب و یک کاپشن گورتکس داشتم که الحق به اندازه یک کت پر گرم بود(و تنها کاپشن گورتکسی بود که تا به حال دیده ام اینقدر گرم باشد. دلیل آن را هم نمی دانم)، و یک شلوار سبک ولی گرم اسکی. آقای فرشاد خلیلی، همنوردم، اگر اشتباه نکنم فقط کیسه خواب داشت و از طناب به جای زیر انداز استفاده کرد، به اضافه کاپشن- شلوار گورتکس خوب. و ما یک شب در پناهگاه خرسان و یک شب هم در پناهگاه سیاه سنگ خوابیدیم و اصلا مشکلی نداشتیم. همچنین گمان نکنم بردن چادر ضرورتی داشته باشد. زیرا علاوه بر آنکه بارتان را بیش از پیش سنگین می کند به شما اطمینان خاطر کاذبی می دهد که میتوانید شب را روی گرده سر کنید. در حالیکه روی گرده محلی که بتوان روی آن چادر زد بسیار کم پیدا می شود. و در نتیجه فقط به عنوان یک پارچه استفاده میشود که می توانید روی خودتان بکشید.
7- یک چراغ گاز (ترجیحا EPI) داشته باشید.
8- حداقل به اندازه دو روز غذا و برای چهار روز سوخت داشته باشید. توجه کنید ممکن است مجبور شوید بیش از دو روز بالا بمانید، بنا براین برای بیشتر ازآن را، نه اینکه آذوقه کامل، ولی طوری که بتوانید جیره بندی کنید، همراه داشته باشید.
9- فلاسک برای چای یا آب یا هر گونه مایعات دیگری که در طی روز استفاده می کنید همراه ببرید.
10- احتمالا دمای هوا بدون باد بین -7 تا -30 درجه سانتیگراد متغیر خواهد بود. و گرده باد گیر هم هست. پس لباسهای خوبی ببرید. (البته روزی که ما صعود کردیم اصلا بادی د رکار نبود)
11- بعید است با یخ برخورد کنید، اما برای مبادا، یا حتی برگشت بهتر است یک جفت کرامپون سبک و یک چکش یخ سبک همراه داشته باشد.
12- علاوه بر یک رشته طناب صعود(ترجیحا 45-50 متری) یک رشته طناب نازک تر برای فرودهای بلند نیز داشته باشید.
13- بین 10-15 وسیله میانی مختلف، مانند میخ و فرند و کیل، 6-8 اسلینگ دوبل، و چند طنابچه برای جا گذاری در فرود ببرید. توجه کنید ممکن است بعضی از وسایلتان را به صور مختلف از دست بدهید. مثلا از دسستان بیافتد، نتوانید خارج کنید، یا به شکافها نخورد. همچنین بسیاری از میانی ها و کارگاهها ممکن است زیر برف باشد و مجبور باشید خودتان میانی بگذارید.
14- در کرده های دو نفره صعود کنید. و به نظر من بیش از دو کرده در مسیر نباشید. چرا که کرده سوم حداقل دو ساعت پشت سر کرده اول خواهد بود و در نتیجه ممکن است به تاریکی برخورد کند و نتواند از گرده بیرون بیاید.
15- احتمالا اگر یک طول قبل از سنگ سماور هستید بهتر است در هر صورت ادامه مسیر بدهید تا اینکه بخواهید فرود بروید.
16- چراغ پیشانی، ترجیحا LED همراه با باطری اضافه ببرید. اگر به تاریکی بخورید بسیار مفید خواهد بود.
17- تا آنجا که می توانید تمرین کنید و گرده را در زمستان دست کم نگیرید. فراموش نکنید در حالیکه بسیاری تا به حال گرده را در زمستان صعود کرده اند، بسیاری نیز با حوادثی کوچک و بزرگ مواجه شده اند. ولی اگر با دقت برنامه ریزی کنید و تمرین کافی هم داشته باشید، در طی دو روز هوای خوب می توانید آن را صعود کنید و به علم چال برگردید.

موفق باشید و سالم بازگردید.
رامین شجاعی
مهر ماه 85

این را هم امروز اضافه کردم:
برای برگشت از گرده یک روز کامل وقت بگذارید و اگر شب را در پناهگاه خرسان خوابیده اید صبح خیلی زود راه بیفتید چه بخواهید از یخچال غربی برگردید که طولانی است و درگیری فنی ندارد و چه سیاه سنگ که کوتاهتر است اما به احتمال زیاد مجبورید چند فرود با طناب داشته باشید.

شما هم اگر نکته ای به نظرتان می رسد اضافه کنید. اگر موردی هم غلط است متذکر شوید.

6 Comments:

At ۱۲:۰۲ قبل‌ازظهر, بهمن ۲۸, ۱۳۸۵, Anonymous ناشناس said...

سلام. مفيد و ارزشمند بود. ممنون

 
At ۸:۱۷ قبل‌ازظهر, بهمن ۲۹, ۱۳۸۵, Anonymous ناشناس said...

با سلام و احترام

بابت درج لینک تهران کوه نهایت سپاسگزاری را دارم

موفق باشید

 
At ۱۲:۰۴ بعدازظهر, بهمن ۲۹, ۱۳۸۵, Anonymous ناشناس said...

matlabe mofidi bod. che khob bod ke chand pish barname ham baraye in barname zekr mikardid.

 
At ۲:۳۶ بعدازظهر, بهمن ۲۹, ۱۳۸۵, Anonymous ناشناس said...

سلام رامين خان
اينقدر اين راهنمايي جذاب و كامل بود كه حض كردم به نظرم چيزي كم نداشت
مستدام باشي رامين خان

 
At ۸:۲۶ قبل‌ازظهر, بهمن ۳۰, ۱۳۸۵, Blogger رامين شجاعي said...

سلام آقای بهادری،
اگر منظورتان از پیش برنامه برنامه های تمرینی است باید بگویم مبحث مهمی را عنوان نموده اید که بستگی زیادی به شرایط افراد دارد.

با این فرض که کسی که برای صعود گرده در زمستان اقدام می کند دیواره نورد خوبی بوده که تجربیات زیادی در صعود قلل و مسیرهای فنی در زمستان نیز دارد به نظر من صعود چند قله بلند بالاتر از 4000 متر همراه با شب مانی در ارتفاعات و مسیرهای تیغه ای و فنی در ارتفاعات می توانند تمرینات مفیدی برای این صعود باشند.

 
At ۱۰:۲۹ قبل‌ازظهر, اسفند ۰۲, ۱۳۸۵, Anonymous ناشناس said...

زیبا بود و مفید
برفراز باشید

 

ارسال یک نظر

<< Home