یکشنبه، آذر ۱۰، ۱۳۸۷

بهاگیراتی III

بهاگیراتی III
6454 متر
تیغه جنوب غربی
بهاگیراتی III قله مرکزی و کوتاه ترین قله از 3 قله بهاگیراتی است که از یخچال گانگُوتری دیده می شوند. در واقع بهاگیراتی III تماشایی ترین آن هاست. در سمت غربی، دیواره ای مقعر تا شیب های برفی قله بالا می رود؛ دیواره ای که قسمت های انتهایی آن شیبی کاملا منفی دارد. در دو طرف آن گرده های گرانیتی قرار گرفته اند که هر کدام به تنهایی می توانند یکی از دشوار ترین مسیرهای سنگنوردی دنیا باشند.
ادامه...

(می توانید از اینجا نیز فایل فوق را دانلود کنید)



برای مشاهده فایل فوق به نرم افزار Adobe Acrobat Reader احتیاج دارید. از طريق لينک زير می توانيد این برنامه را روی کامپیوترتاان نصب کنید. Adobe Acrobat Reader


* این فصل به کمک آقای بهنام کاکاوند (behnamkakavand@gmail.com) ترجمه شده است. بار دیگر از ایشان کمال تشکر را دارم.



یکشنبه، آبان ۱۹، ۱۳۸۷

با کسی که سرپیچی می کند چه رفتاری داشته باشیم؟

خانم گلریز فرمانی در بخش نظرات نوشته کوهنوردان غربی پرسشی را مطرح کرده اند که به دلیل اهمیت موضوع ترجیح دادم سوال ایشان و پاسخ خود را به عنوان یک نوشته جداگانه منتشر کنم. چون به نظرم موضوع با اهمیتی است و بهتر است با به بحث گذاشتن و شنیدن نظرات دیگران از این حادثه درس های لازم گرفته شود.

سلام آقای شجاعی و خسته نباشید
با تشکر از این مطلب..حقیقتش یک سوال بود که جوابش رو در متن اصلی و نظرات دوستان پیدا نکردم..تنها جوابی که به این سوال تا بحال دادیم این بوده که قطعا و بدون شک همنورد را تنها برنمی گردانیم و .. و همه بر این نکته تأکید داریم. اما سوال: اگر در شرایط مشابه گفته شده همنورد پس از بحث و شاید هم کمی بیشتر از بحث بازگشت با دیگری را از جانب شمای سرپرست نپذیرد و خب طبیعتاً امکان توسل به زور که وجود ندارد ..!! 1. تصمیم درست چیست؟ 2.اگر در عین حال فقط بپذیرد که حاضر است تنها بازگردد و در غیر این صورت بازنخواهد گشت چطور؟؟ توجیه بودن اعضای تیم مبنی بر تبعیت از تصمیم سرپرست را می پذیرم و می پذیرم در حادثه مورد بحث شاید این عدم تبعیت هم بهانه ای باشد برای سلب مسئولیت.. و یا .. اما واقعا تصمیم درست سرپرست (سرپرستی که به سرپرستی خود و وظیفه اش اعتقاد دارد..) در این شرایط چیست؟؟؟با تشکر

سلام خانم فرمانی،
سوال بسیار خوبی پرسیده اید. اگر چه برایم بسیار دشوار است اما طبق خواسته شما سعی می کنم چشمان خود را بر این همه نامردمی ببندم و موضوع را به صورت مجرد بررسی کنم.

بله، "سرپرستی که واقعا به وظیفه خود اعتقاد دارد" اولین وظیفه اش حفظ سلامت اعضاء گروه است. و باید از هر وسیله ای برای اجتناب از حادثه استفاده کند. اما توجه کنید این یک گزاره کلی است و نحوه عملکرد مدبرانه سرپرست در زمان وقوع مواردی از این دست کاملا به شرایط محیطی، ارتباط اعضاء با یکدیگر و هزاران نکته ریز و درشت دیگر بستگی دارد و نمی توان یک دستورالعمل کلی برای آن در نظر گرفت. شخصا معتقدم اگر کسی واقعا به این وظیفه اعتقاد داشته باشد راه و کار صحیح را در زمان وقوع حادثه پیدا می کند.

اما قبل از آنکه به این موضوع بپردازم که در این حادثه خاص چه راه کارهایی می شد پیدا کرد یک مرحله عقب تر می روم و به این نکته اشاره می کنم که اساسا این وظیفه سرپرست است که میزان توانایی ها و نحوه رفتار نفرات تیم را در شرایط مختلف تشخیص دهد. و یکی از این نکات میزان اطاعت پذیری افراد است. همانطور که یک مربی تیم فوتبال بازیکنی را که حرف شنوی ندارد در یک بازی حساس به خدمت نمی گیرد سرپرست یک برنامه کوهنوردی نیز کسانی را که احتمال می دهد در برنامه ای مشکل و طولانی راه خود را بروند نباید در برنامه بگنجاند. توجه کنید یکی از بدترین اتفاقاتی که در یک برنامه بزرگ کوهنوردی ممکن است رخ دهد این است که افراد هر کدام بنا به تشخیص و میل خود کوهنوردی کنند. چنین افرادی نه تنها جان خود بلکه جان دیگر اعضا تیم را به خطر می اندازند. بنابراین اولین قدم، پیشگیری از وقوع این حادثه در بدو شکل گیری است.

حال فرض کنیم به هر شکل این اتفاق افتاده است و فردی از دستور سرپرست سرپیچی می کند. حال چه باید کرد؟ حکم کلی این است که تا جایی که سلامتی دیگر اعضاء تیم به خطر نیفتد باید از هر وسیله ممکن، دقت کنید، هر وسیله ممکن استفاده کرد تا اتفاق ناگواری رخ ندهد. بخصوص اگر این نافرمانی خطرات بالقوه جانی داشته باشد. به عنوان مثال فرض کنید هوا رو به خرابی است و سرپرست دستور بازگشت می دهد و یک یا چند تن از اعضاء از دستور او سرپیچی می کنند و به صعود اصرار دارند(اتفاقی که خود من بارها شاهد آن بوده ام. و متاسفانه خودم یک بار در سن 15 سالگی دقیقا به همین شکل رفتار کردم.) در این وضعیت سرپرست باید تا آنجا که توان دارد سعی کند افراد را از ادامه منصرف کند اما اگر تشخیص دهد باقی ماندن در آن شرایط ممکن است جان دیگران را به خطر بیندازد مجبور است فرد را تنها بگذارد. به طور کلی و صرف نظر از نکته ای که قبلا گفتم یعنی قرار ندادن افراد متمرد در تیم، در این وضعیت نمی توان به سرپرست خرده ای گرفت. بازهم تاکید کنم این گزاره ها کلی است و شرایط وقوع هر حادثه ای با دیگری متفاوت است و باید هر کدام را در شرایط خاص آن حادثه بررسی نمود.

نکته تاسف آور در حادثه نانگاپاربات این است که بقیه تیم در حال بازگشت نبودند بلکه در حال صعود بودند و باقی ماندن همه یا تعدادی از آنها در کنار سامان به هیچ وجه خطری برای خود آنها ایجاد نمی کرد. سامان طبیعتا نمی توانست از عدم صعود کسی جلوگیری کند. چه کاری از دست او بر می آمد اگر یک نفر حتی بر خلاف میل او درکنارش باقی می ماند؟ در ساده ترین شکل یکی از آنها می توانست وانمود کند او هم خسته است و ترجیح می دهد بازگردد. یا همه تیم به بهانه ای بازگردند و صعود را به موقع دیگری موکول کنند.

یکشنبه، آبان ۱۲، ۱۳۸۷

شیولینگ

شیولینگ 6543 متر
تیغه شرقی

از بین صدها قله جادویی در گاروال هیمالیا (Garhwal Himalaya)، شیولینگ واقع در مدخل غربی یخچال گانگوتری (Gangotri) می بایست مهیج ترینشان باشد. پوزه یخچال گاموک (Gaumukh) نامیده می شود، به معنای دهان گاو. این نقطه سرچشمه رود گنگ مقدس ترین شاخه رود بهاگیراتی است. هزاران زائر هندو هر ساله به این جا می آیند و جمع کثیری از آن ها که خود را وقف عبادت کرده اند برای زیارت ستون های گرانیتی که به سوی آسمان سر برافراشته اند به سمت مناطق مرتفع تر و علفزار های تاپُوان (Tapovan) به راه می افتند. شیولینگ برای هندوها مظهر قدرت آفرینندگی شیوا (Shiva) و برای کوهنوردان، کوهی است که جوهر اصیل کوهنوردی را به نمایش در می آورد. زمانی که کالین کرکاس و چارلز وارن در سال 1933 برای اولین صعود بهاگیراتی 3 به این منطقه آمدند، آن را قله ماترهورن (Matterhorn) نامیدند که در واقع نام قله ای در آلپ است؛ این کوه از تاپُوان دقیقاً همان هرم یکپارچه ماترهورن را تداعی می کرد. با این حال با ادامه صعود به سمت بالای یخچال گانگوتری خواهید دید که این کوه دارای دو قله است که به طرز جالب توجهی شبیه یکدیگرند. با حرکت به سمت دیگر کوه و به سمت یخچال مرو (Meru) هم باز همان تصویر قرینه را خواهید یافت. این تقارن جذبه این قله را دوچندان می کند و به آن منظره زیبایی می بخشد. ادامه...
(می توانید از اینجا نیز فایل فوق را دانلود کنید)

برای مشاهده فایل فوق به نرم افزار Adobe Acrobat Reader احتیاج دارید. از طريق لينک زير می توانيد این برنامه را روی کامپیوترتاان نصب کنید. Adobe Acrobat Reader

* این فصل توسط آقای بهنام کاکاوند (behnamkakavand@gmail.com) ترجمه شده است. از ایشان کمال تشکر را دارم.